REACH'i Anlamak


REACH, insan sağlığının ve çevrenin kimyasalların oluşturabileceği risklerden korunmasını iyileştirmek ve AB kimya endüstrisinin rekabet gücünü artırmak için kabul edilen bir Avrupa Birliği yönetmeliğidir. Ayrıca, hayvanlar üzerinde yapılan testlerin sayısını azaltmak için maddelerin tehlike değerlendirmesi için alternatif yöntemler geliştirir.

REACH prensip olarak tüm kimyasal maddeler için geçerlidir; sadece endüstriyel işlemlerde değil, aynı zamanda günlük yaşamımızda, örneğin temizlik ürünlerinde, boyalarda ve ayrıca giysi, mobilya ve elektrikli ev aletleri gibi eşyalarda kullanılanlar. Bu nedenle, düzenlemenin AB'deki çoğu şirket üzerinde etkisi vardır.

REACH ispat yükünü şirketlere yükler. Yönetmeliğe uymak için şirketler, ürettikleri ve AB'de pazarladıkları maddelerle bağlantılı riskleri belirlemeli ve yönetmelidir. Maddenin nasıl güvenli bir şekilde kullanılabileceğini ECHA'ya göstermeleri ve risk yönetimi önlemlerini kullanıcılara iletmeleri gerekir.

Riskler yönetilemiyorsa, yetkililer maddelerin kullanımını farklı şekillerde kısıtlayabilir. Uzun vadede, en tehlikeli maddeler daha az tehlikeli olanlarla ikame edilmelidir.

REACH, Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, Yetkilendirilmesi ve Kısıtlanması anlamına gelir. 1 Haziran 2007'de yürürlüğe girdi.

REACH nasıl çalışır?


REACH, maddelerin özellikleri ve tehlikeleri hakkında bilgi toplamak ve değerlendirmek için prosedürler oluşturur.

Şirketlerin maddelerini kaydettirmeleri ve bunu yapmak için aynı maddeyi kaydeden diğer şirketlerle birlikte çalışmaları gerekir.

ECHA, uygunlukları için bireysel kayıtları alır ve değerlendirir ve AB Üye Devletleri, insan sağlığı veya çevreyle ilgili ilk endişeleri açıklığa kavuşturmak için seçilen maddeleri değerlendirir. Yetkililer ve ECHA'nın bilimsel komiteleri, maddelerin risklerinin yönetilip yönetilemeyeceğini değerlendirir.

Yetkililer, riskleri yönetilemez ise tehlikeli maddeleri yasaklayabilir. Ayrıca, bir kullanımı kısıtlamaya veya önceden bir izne tabi kılmaya karar verebilirler.

REACH'in şirketler üzerindeki etkisi


REACH, kendilerini kimyasallarla ilgilendiklerini düşünmeyenler de dahil olmak üzere birçok sektördeki geniş bir şirket yelpazesini etkiler.

Genel olarak, REACH kapsamında şu rollerden birine sahip olabilirsiniz:

Üretici: Ya kendiniz kullanmak ya da başkalarına tedarik etmek için (ihracat için olsa bile) kimyasallar yaparsanız, muhtemelen REACH kapsamında bazı önemli sorumluluklarınız olacaktır.

İthalatçı: AB / AEA dışından bir şey satın alırsanız, REACH kapsamında bazı sorumluluklarınız olması muhtemeldir. Ayrı kimyasallar, satışa yönelik karışımlar veya giysiler, mobilyalar veya plastik ürünler gibi bitmiş ürünler olabilir.

Alt kullanıcılar: Çoğu şirket, bazen farkında olmadan bile kimyasalları kullanır; bu nedenle, endüstriyel veya profesyonel faaliyetlerinizde herhangi bir kimyasalla uğraşıyorsanız, yükümlülüklerinizi kontrol etmeniz gerekir. REACH kapsamında bazı sorumluluklarınız olabilir.

AB dışında yerleşik şirketler: AB dışında kurulmuş bir şirketseniz, ürünlerini Avrupa Birliği'nin gümrük bölgesine ihraç etseniz bile REACH yükümlülüklerine bağlı değilsiniz. Kayıt gibi REACH gerekliliklerini yerine getirme sorumluluğu, Avrupa Birliği'nde yerleşik ithalatçılara veya Avrupa Birliği'nde yerleşik AB dışındaki bir üreticinin tek temsilcisine aittir.

Daha Fazla bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz.. https://echa.europa.eu/support/getting-started